Mindchocolate.tv

Last van spijt?

Wie weet betekent het feit dat je iets niet gedaan hebt, dat je het ook nooit zou hebben gedaan.

Spijt – dat is
wanneer het je voorstelling van ‘hoe het zou zijn geweest als…’
méér voor je betekent dan de realiteit.

Leed, dat je gemakkelijk kunt verzachten
door, om te beginnen,
niet een idee van Als hoger aan te slaan dan de realiteit.

Maar mocht dat niet lukken,
of wel, maar heb je nog steeds spijt?
Zie het dan zo:

Je hebt gewoon een afslag gemist!
Een goede vriend slaat nu een arm om je heen waar hem de woorden ontbreken die jouw leed zouden kunnen verzachten. Een betere vriend doet dat ook maar vindt één woord:
“Pech!”

Afslag gemist
Zoals de verhoudingen in de grootste bouwwerken op aarde terug te herkennen zijn tot in de kleinste vertakkingen van een boom, zo kan ook ons fysieke voortbewegen doorwerken in ons emotionele leven: Een afslag mis je, als je te hard rijdt. En als je snel gaat, dan gaat je aandacht soms aan iets voorbij. Eigen schuld! Neem je verlies en leef ermee. (Nou, goede vriend, zo kan ‘ie wel weer…)

Maar mocht je dan nóg spijt hebben, bedenk dan eens of je de afslag wel genomen zou hebben, toen je hem kón nemen. Shit. Dit kun je nooit meer met zekerheid zeggen! …Misschien betekent dat als je iets niet gedaan hebt, je het ook nooit zou hebben gedaan. Maar ook dát kunnen we niet bewijzen.

Dus mocht je nu nog spijt hebben,
troost je dan.

Het is nooit te laat
voor spijt.

***

update 2019: 

Spijt
‘Waarom is spijt zo’n verschrikkelijke emotie?’ Beluister een podcast hierover van de Universiteit van Nederland. Spijt is het mechanisme dat ervoor zorgt dat wij van onze fouten leren. Maar wie dit vertaalt naar het ‘voorkomen van spijt’ als doel, beoefent een dubieuze levenskunst.

I.D.

Valencia_koepel