Ruby Tuesday

Alle dagen van de week zijn wel gebruikt om een bijzonderheid te markeren die we allemaal kennen. Zo kennen we Blauwe Maandag als de blues in de eerste weken van het nieuwe jaar. We hebben Woensdag Gehaktdag en op donderdag… koopavond! We hebben Goede Vrijdag, Zwarte Zaterdag en Sunday, bloody Sunday. Wat gebeurde er eigenlijk met dinsdag? 
,,,,

Er was eens… een meisje. Eens, een blauwe maandag, maar dan anders. Héél anders. Rood was meer haar kleur, robijnrood. En bovendien… ze wás er inderdaad eens, maar ze ís er ook nog. Of moeten we zeggen: ze komt en ze gaat. Wie is zij?

“She would never say where she came from”

Zij wou nooit zeggen waar ze vandaan kwam. Zij kwam met de heldere zon en ging met de donkerste nacht. Niemand begreep er echt iets van. Maar doet het er nog toe?

Du
rf te vragen, waarom zij zo vrij wilde zijn! Ze zou je zeggen, dat zij simpelweg niet zou weten hoe het anders moest.

Niet willen tekenen voor een leven waarin nooit echt winnen ook nooit echt verliezen betekent. Een leven waarin je daaraan conformeren dan tegelijk de prijs zou zijn.

“She just can’t be chained
to a life where nothing’s gained and nothing’s lost –
at such a cost”

Het meisje wil helemaal geen leven waarin niets te verliezen valt! Zij zegt: geen tijd te verliezen. In een leven waarin we al zo onverbiddelijk op de dood afgaan, moet je je dromen vangen voordat ze eerder sterven. En  daarmee geeft ze het verschil tussen ‘ooit’ en ‘op een dag’.

Dag, Ruby Tuesday, of hoe je dan ook heet.
Ook al breng jij de Nieuwe Dag, toch zal ik je missen.

“When you change with every New Day, still I’m gonna miss you”

Zoals iedereen die Gehaktdag op woensdag geniet, die zich op Koopavond verheugt, het Goede van die Vrijdag voornamelijk in het vrij-zijn ziet, iedereen voor wie met Zwarte Zaterdag de vakantie begint, of die een bloederige zondag liever met Koopzondag associeert; zo droomt iedereen (die droomt) over een Nieuwe Dag: de dag die snel genoeg alweer de dag van gister was, maar waarvan Ruby (of hoe ze ook heten mag) in elk geval de kans verzekerd heeft dat die ánders wordt dan de dag van gister (die we hoe dan ook zullen missen.)

***