Amsterdam-Zuid Mindchocolate

Stil in Amsterdam

De Zuidas van Amsterdam, daar waar vanalles is happening. Als de stad intussen tenminste niet verzakt, wordt het nog eens een metropool. Met drie lagen verkeer. Met expatflats en shoppingmalls, designhotels en concerthalls. Verlicht met stil schreeuwende buitenreclame. 

Amsterdam.
Omhooggevallen Zuid.
Van de buitenkant
zie je er nog het mooiste uit.

Nu is de Zuidas nog jong. Er wordt langzaam gebouwd en schuchter geëxpirimenteerd met digitale videokunst. De nog braakliggende kilometers tot aan het station overbrug je het best met snowboots. En als de tram niet op je wacht, neem je een taxi. Amsterdam, met je omhooggevallen Zuid. Van de buitenkant zie je er nog het mooiste uit. Maar die Zuidas – van lieverlee toch een beetje van mij. Ik slijt er de meeste uren van de week!

Vanavond
verdeel ik mijn vrijheid over doorwerken
en wegdromen.

Het is al over tienen. Ik sloot net m’n computer af en deed het licht uit, zoals zo vaak. Het is stil in Amsterdam. Mijn man is uit eten met Robert ten Brink. Mijn beste vriendin is naar de sauna met haar beste vriendin. Ik kan dus even gemist worden. Vanavond verdeel ik mijn tijd over doorwerken en wegdromen.

Dan pak ik de trein.
Het wordt nog stiller in Amsterdam.

Ik kan genieten van de rekenschap dat niemand nu precies weet waar ik ben. Ik fluit een deuntje en neem een tictac. Straks is ‘het centrum’ niet meer vanzelfsprekend De Dam of het Spui! Dan landen misschien ook de toeristen in het Nieuwe Centrum – alsof alles om de Zuidas draait. Dan pak ik de trein. Het wordt nog stiller in Amsterdam.