Bouwstenen

‘Langzaam zijn we de bouwstenen van de natuur gaan ontdekken. (…) Je zou kunnen zeggen dat we op het fundamentele niveau van het leven zelf zijn aanbeland,’ zo viel te lezen in een interview met Robbert Dijkgraaf aan de vooravond van de reeks tv-colleges over ‘De Toekomst’. Wetenschap gaat, volgens de theoretisch natuurkundige, niet meer om het ontdekken maar om het design van ons leven. 

‘Roetsjbaan’
Als deeltje van Dijkgraaf’s ‘brede publiek’ aan wie hij, samen met andere wetenschappers, de toekomst schetst van mens en technologie, weet ik mij gewaarschuwd voor de roetsjbaan waar wij nu bovenaan staan. Nou, inderdaad; de seriousness van al deze informatie slaat mij om het hart! De mogelijkheden ontwikkelen zich razendsnel; CRISPR-Cas komt in het nieuws, de term designer baby valt. Wat moeten we hiervan willen? Dat is natuurlijk de vraag die je het liefst in dezelfde versnelling behandeld ziet. In het ontwerpen van de vooruitgang kunnen de ‘zachte’ wetenschappen maar beter niet achterblijven, dacht ik.     

Zelfbesef
Toevallig aansluitend las ik, in de krant van de dag ervoor, de ‘flessenpost’ van schrijfster Pia de Jong. Over de gewaarwording die zij als zevenjarig meisje had op het moment dat haar zelfbesef doorbrak. Omdat zij, zo werd haar later duidelijk, lang niet de enige was voor wie dit moment een overrompelende ervaring was, lijkt zij ons hier te willen herinneren aan dat ene, cruciale moment: de ontdekking van ons Zelf. 
   Over ‘niet achterblijven’ gesproken, dacht ik, herkennende waar zij het over had. Je herinneren waar je vandaan komt, is dat niet waar de vooruitgang begint – misschien wel met terugwerkende kracht? Maar toch liet haar stukje mij nog nieuwsgierig achter naar de aanleiding ervan. Want Pia, wat moet zo’n allesbepalende, persoonlijke ervaring zo op een willekeurige maandag op de áchterkant van een krant?!

Toen realiseerde ik mij pas dat De Jong de echtgenote van Dijkgraaf is. Nu denk ik – en laat hoop dan de vader zijn van de gedachte: die twee moeten het tijdens een willekeurige afwas over bouwstenen hebben gehad…

I.D.