Waar is de hoop

Kijk ‘m stralen, zegt zijn familie nog altijd, bij zijn vrolijke beeltenis. Tobias Sybesma had een wens: dat ná hem geen kind meer zou hoeven overlijden aan de gevolgen van hersenstamkanker. Zijn familie, samen met vele vrienden en helpers, draagt deze wens verder de wereld in. Zo zal Tobias blíjven stalen. Als een ster waarvan, nadat het lichaam al doofde, het licht ons nog altijd bereikt.

Dit is het idee achter de decemberkaartjes-actie die de Tobias Sybesma Foundation dit jaar heeft georganiseerd. Bij het versturen van drie december-wenskaarten kan elke ontvanger zelf óok weer drie wensen versturen en ontstaat er een sneeuwbaleffect! Als een landkaart in de vorm van een aangroeiende sterrenhemel brengen wij deze spreiding van wensen in beeld.

Ster
Ik heb Tobias niet gekend. Wel leefde ik met hem mee door de berichten van Reitse, diens vader, die ik als oud-klasgenoot uit Groningen ken. 
Toen Tobias’ familie opriep, een paar jaar geleden, om hem een wenskaart te sturen voor zijn twaalfde, wat zijn laatste verjaardag zou zijn, stuurde ook ik mijn wens naar de jongen. Dat hij mocht stralen op zijn verjaardag…

    Denkend aan Tobias zag ik die ster. 

Als idee waar Reitse naar zocht om de decemberactie de hele maand ‘in de lucht’ te houden, diende zich dan ook een hele sterrenhemel aan! Elke decemberwens die deze maand (online) verstuurd is via de actie, verschijnt nu als lichtpuntje op de grote kaart (zie onderaan).

Samen
Elk jaar op Tobias’ verjaardag start de stichting een actie ter inzameling van geld, maar ook voor zichtbaarheid. Want hoe meer mensen het verhaal van Tobias kennen, hoe groter de wisdom of the crowd, die de stichting uit onverwachte hoek misschien zomaar een stapje dichterbij de oplossing – een betere behandeling tegen hersenstamkanker – brengt. 

Hoop
En ik zag het zo: Tobias, ster – wat zich ook laat vertalen als 
#held – straalde zijn wens de wereld in. En iedereen die meedoet aan de actie, helpt ook mee aan het verder stralen van Tobias’ wens. Dit is wat zich laat zien in het beeld van een groeiende sterrenhemel: Wij, met zijn allen, genereren dit! Wij zitten sámen -letterlijk- achter dit beeld: éen beeld van álle zich spreidende, stralende wensen, waarmee hoop zich manifesteert.

Waar mensen onafgebroken, verbeten de strijd aangaan, steeds verder verwijderd van elkaar staan opgesteld omdat hun strijdbare geluiden alleen nog uit ‘nee’ bestaan, zijn er ook velen die het uiten: een stille maar krachtige ‘ja’. Aan de áchterkant van de woelige landkaart, daar, waar mensen zich inleven, meeleven, elkaar het beste toewensen, is waar de hoop zijn ruimte vindt. Ja, een ster zal stralen – nog láng nadat het lichaam is opgebrand. Daar, waar éen wens door anderen wordt verder gedragen, is waar de hoop begint.

– Iris Droog

Verstuur nog t/m 31 december online 3 gratis december-wenskaarten per post via Tobias Sybesma.nl en straal mee! 

Colofon Landkaart:

Vraag: Tobias Sybesma Foundation
Concept: Iris Droog
Realisatie: Guido Eijrond
Met dank aan: Kaartje2Go