Cuba - Mindchocolate.tv

Film over Cuba

Vanuit de aantrekkingskracht die het land Cuba op mij heeft, maakte ik een film over Stichting Humanitaire Hulp Antillen, getiteld De Corazón a Corazón.

Je kent het wel, thuiskomen na een reis met meer vragen dan je had voor vertrek. Na diverse reizen naar Cuba was ik compleet gegrepen door het land en de samenleving. Hoe manoeuvreren de mensen in Cuba tussen trots en hulpeloosheid, tussen levensvreugde en uitzichtloosheid, tussen het goede opleidingsniveau en armoede, tussen de ideeën van toen en de realiteit van nu? Een greep uit honderden vragen. Met het maken van de film heb ik een zeldzame blik ‘achter de schermen’ mogen opdoen. Eén ding kan ik alvast zeggen: ik heb ze ontmoet – de mensen die het nog zeggen: sí, se puede, (‘yes, we can!’) En dat onderschrijf ik graag.

Cuba - Mindchocolate.tv

Film over Stichting Humanitaire Hulp Antillen
Op zoek naar een organisatie in Nederland die zich bezighoudt met Cuba, kwam ik in 2011 in contact met de Stichting Humanitaire Hulp Antillen (SHHA). Deze Stichting bekommert zich sinds 1994 om de noden van het Cubaanse volk en helpt zorginstellingen in Havana en Matanzas. De film vertelt het verhaal van wat de Stichting bereikt heeft in de afgelopen twintig jaar en van alle mensen in Nederland en Cuba die dit samen voor elkaar kregen. De film (50 min.), getiteld ‘De Corazón a Corazón’, kwam tot stand in co-productie met het Instituto Cubano de Amistad con los Pueblos (ICAP) en vond in november 2013 zijn première in Havana en Matanzas. In april 2014 werd de film vertoond in Raalte.

2011 – inladen container voor Cuba
De kennismaking met de mensen en activiteiten van de stichting vond plaats tijdens het maken van video-opnames van het inpakken van een container met goede, gebruikte spullen voor de projecten in Cuba, in het depot in Deventer.

2012 – werkbezoek en opnames in Cuba
Ter voorbereiding van het werkbezoek waarbij ik opnames zou maken, legde ik contact met een Cubaanse verslaggeefster, een bekende van de stichting in Cuba. Tijdens een werkbezoek in maart 2012 bezochten we alle zeven projecten die de SHHA ondersteunt, filmde ik achter de schermen van deze zorginstellingen en interviewden we staf en medewerkers.

2012 – werkbezoek met eerste versie 
In november 2012 was de meest concrete stap voor de voortgang: weer naar Cuba gaan en de eerste versie laten zien en bespreken bij het ICAP.

2013 – première in Havana en Matanzas
De film vond in november 2013 zijn première in Havana voor een publiek van relaties en officials, waaronder de Nederlandse ambassadeur in Cuba. Een dag later vond in Cuba de viewing plaatst op de Escuela de Arte in Matanzas, waar bijna alle medewerkers en directieleden van de projecten zichzelf terugzagen op het witte doek en ‘hun’ kinderen ons na afloop verrasten met spetterende muziek- en dansoptredens. Twee buitengewoon ludieke en hartverwarmende gelegenheden!

Bekijk hier de trailer (2 min.)
https://vimeo.com/60059481

2014 – vertoning in Raalte
Op 9 april 2014 werd, ter ere van het twintigjarig jubileum van de SHHA, de Nederlandse versie van de documentaire vertoond in het HOF Theater in Raalte, aan vrienden van de stichting (waaronder de Cubaanse ambassadeur in Nederland) en donateurs.

Bekijk hieronder de korte versie van ‘De Corazón a Corazón’ (15 min.)
https://vimeo.com/127926846